اپیکواکتومی چه تفاوتی با عصب کشی دندان دارد؟
عصب کشی دندان (Root Canal Treatment) و اپیکواکتومی (Apicoectomy) هر دو درمانهایی هستند که برای درمان التهاب و عفونت پالپندان استفاده میشوند، اما تفاوتهایی در نحوه اجرا و محل درمان دارند.
1. عصب کشی دندان (Root Canal Treatment):
در عصب کشی دندان، پس ازخریب مینای دندانی و ورود باکتریها به داخل پالپ، عمل جراحی صورتمیگیرد. به جای آن، با استفاده از ابزارهای خاص، پالپ دندان کاملاً خارج شده و فضای داخلی دندان پاکسازی و ضدعفونی میشود. سپس فضای داخلی دندان با مادهای مانند گوتاپرچه (Gutta-percha) پر میشود تا جایگزین پالپ شود. در نهایت، دندان با ترمیمی مانند پرده دندان (Dental Crown) تقویت میشود.
2. اپیکواکتومی (Apicoectomy):
در برخیوارد، عصب کشی دندان نتوانسته است عفونت را به طور کامل درمان کند و عفونت به انتهای ریشه دندان یا بافتهای اطرافن گسترش یابد. در اینواقع،پیکواکتومی به عنوان یک روش جراحی کوچک استفاده میشود. در این روش، قسمتی ازنتهای ریشه دندان و بافتهای آن که به عفونت مبتلا هستند، برداشته میشوند. سپس ریشه دندان تمیز شده و با استفاده از مواد پرکننده مناسب، فضای خالی پر میشود. پس از این جراحی، دندان با ترمیمی مانند پرده دندان تقویتیشود.
به دنبال پوسیدگی دندان و یا وارد شدن ضربه به دندان، اگر مینای دندانی تخریب شود، احتمال ورود باکتری ها به داخل پالپ افزایش میابد. پس از مدتی فعالیت باکتری ها باعث التهاب لثه و یا عفونت پالپ می شود. اگر این عفونت به موقع درمان نشود، احتمال ایجاد آبسه و عفونت در انتهای ریشه افزایش میابد که در صورت عدم درمان به موقع ریشه، این عفونت می تواند به استخوان فک سرایت کند.
فرق اصلی جراحی ریشه و عصب کشی در نحوه دسترسی و محل درمان است….
در طول درمان ریشه دندان یا عصب کشی، به داخل ریشه دندان دسترسی ایجاد می شود، پالپ آلوده را جدا می کنند و ناحیه ریشه را کاملا تمیز و در نهایت دندان عصب کشی شده را پر و ترمیم می کنند.
در مقابل، اپیکواکتومی درمان تخصصیتری است که فقط با درمان عفونت در انتهای ریشه دندان و اطراف آن سروکار دارد و معمولاً به دنبال شکست درمان ریشه قبلی انجام داده می شود. نحوه دسترسی به محل عفونت در این جراحی از طریق لثه است. این درحالی است که برای عصب کشی معمولی باید از طریق تاج دندان اقدام کنیم.
چه زمانی اپیکو اکتومی انجام می دهیم؟
دندانپزشک ممکن است به چند دلیل جراحی اپیکواکتومی را به شما توصیه کند. همانطور که ذکر شد، رایج ترین علتی که ما را به انجام این جراحی سوق می دهد، انجام درمان جهت رفع عفونت در انتهای ریشه دندانی است که قبلا عصب کشی یا اصطلاحاً درمان ریشه شده.
در بیشتر موارد، دندانی که عصب کشی شده تا آخر عمر در دهان باقی می ماند اما گاهی اوقات، ممکن است دندان پس از درمان به خوبی بهبود نیافته باشد و دوباره دچار عفونت شود. دندانپزشک شما در این مواقع از جراحی ریشه دندان برای برداشتن بافت آسیب دیده و عفونت استفاده می کند.
با این جراحی، دندان شما نجات پیدا کرده و دیگر نیازی به کشیدن آن نیست. (اصولاً یکی از دلایلی که این درمان انجام می شود، عدم تمایل افراد به کشیدن دندان و جایگزین کردن دندان از دست رفته با روش های گرانقیمتی مانند ایمپلنت دندان است.)
در هر کدام از وضعیت های زیر نیز ممکن است درمان اپیکواکتومی در انتهای ریشه دندان کارساز باشد:
- برداشتن ایجاد رسوبات کلسیم در کانال ریشه
- تشخیص و درمان مشکلاتی که در گرافی های اشعه ایکس نشان داده نمی شوند
- ترمیم شکستگی ریشه دندان
- وجود ریشه های اضافه و غیر طبیعی که با عصب کشی مرسوم درمان نمی شوند.
- درمان پیوند استخوان نگهدارنده دندان (زمانی که دندان به دلیل تحلیل استخوان لق شده)
- برداشتن ریشه دندانی که سوراخ شده
- درمان آبسه دندان پری اپیکال
- از این روش همچنین برای درمان دندان های آسیب دیده در کودکان استفاده می شود.
در صورت داشتن هر یک از شرایط بالا درباره انجام جراحی با یک متخصص صحبت کنید.
قبل از جراحی ریشه دندان باید چه اقداماتی انجام دهیم؟
مدیریت استرس
اگر در خصوص عمل جراحی اپیکواکتومی پیش روی خود کمی استرس دارید، بهتر است قبل از هر چیزی سطح استرس خود را کاهش دهید. داشتن مقدار کمی استرس طبیعی است اما اگر دندانپزشک متخصصی برای این جراحی انتخاب کرده باشید نباید چندان نگران روند عمل باشید.
انتخاب جراح و متخصص برای عمل
به طور معمول این جراحی توسط یک اندودنتیست (متخصص درمان ریشه)، جراح فک و صورت و یا یک دندانپزشک باتجربه که دوره های تخصصی را پشت سر گذاشته صورت می گیرد. بنابراین متخصصی که انتخاب می کنید بهتر است یکی از این 3 دندانپزشک باشد.
چگونه می توانم برای جراحی آپیکوکتومی خود آماده شوم؟
قبل از عمل آپیکو، دندانپزشک شما دستورالعملهای دقیقی به شما ارائه میدهد که به شما کمک میکند برای درمان جراحی آماده شوید. باید درباره هرگونه درمان جراحی که در گذشته داشتهاید، بحث شود. به خصوص اگر شما واکنش نامطلوبی داشتهاید. اندودنتیست شما داروهای فعلی شما را بررسی میکند تا اطمینان حاصل کند که داروهای شما بر روی کار تأثیر منفی نخواهد گذاشت. باید حداقل ۸ تا ۱۲ ساعت قبل از جراحی از غذا خوردن اجتناب کنید. البته هنگام تعیین وقت مشاوره، دستورالعملهای خاص دیگری را نیز به شما ارائه خواهد شد.
بعد از عمل جراحی آپیکو چه اتفاقی میافتد؟
بعد از عمل آپیکو، باید از نزدیک دندانها و لثهها را از نظر علایم نارسایی درمان یا عفونت کنترل کنید. اگر درد شما بدتر شد و تورم افزایش یافت یا علائمی از عفونت مانند زخم در لثه، التهاب یا تب مشاهده کردید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. اینها همه علائم هشدار دهنده هستند مبنی بر اینکه شما ممکن است نیاز به درمان مجدد و ترمیم اضطراری داشته باشید.
معمولاً کارهای زیادی برای درمان عفونت کانال ریشه انجام میشود اما کانالهای ریشه به دلایل مختلف ممکن است مجددا آلوده شوند. پوسیدگی جدید یا مکرر، کانالهای جانبی اضافی که از قبل کشف نشدهاند، از کانال اولیه در انتهای ریشه دندان منشعب میشوند و گاهی اوقات کلسیفیکاسیون یعنی باریک شدن و سخت شدن کانالها، واکنش به ضربه یا پیری است که میتواند کانالها را مسدود کرده و از تمیز شدن کامل آنها با درمانهای معمول کانال ریشه جلوگیری کند. گاهی اوقات درمان مجدد کانال ریشه ممکن است عملی نباشد یا حتی ممکن است دندان را به خطر بیاندازد.
به عنوان مثال، دسترسی به کانالهای دندان که دارای یک تاج و یک پایه است، ممکن است نیاز به جدا کردن کل ترمیم داشته باشد که این امر می تواند دندان را ضعیفتر کند. در چنین مواردی، جایگزین بهتر درمان عفونت از انتهای ریشه دندان به جای انتهای تاج، آپیکو است. در واقع یک پرکننده کوچک در انتهای کانال ریشه قرار میگیرد تا کانال مهر و موم شده و از عفونت بیشتر جلوگیری شود. بخیهای هم برای بستن بافت لثه گذاشته میشود.
بهبودی بعد از جراحی آپیکو
بهبودی پس از جراحی آپیکوکتومی ناحیه، با تشکیل استخوان جدید به وجود میآید و به عملکرد طبیعی خود باز میگردد. برخلاف درمانهای عادی کانال ریشه، عمل آپیکو یک روش جراحی از طریق لثه است. بعد از این که ناحیه کاملاً با بی حسی موضعی بی حس شد، یک برش کوچک از طریق بافتهای لثه در سطح ریشه آسیبدیده ایجاد میشود و اجازه دسترسی مستقیم به بافتهای اطراف اپیکال آلوده را میدهد.
در واقع بافت ملتهب یا آلوده در نزدیکی اطراف نوک ریشه همراه با چند میلیمتر از نوک ریشه خود را از بین میبرد و سپس پرکننده بسیار کوچک در انتهای کانال ریشه قرار میگیرد تا کانال مهر و موم شده و از عفونت بیشتر جلوگیری کند. پس از آن، چند بخیه زده میشود تا اطمینان حاصل شود که بافتهای لثه بسته شده است و به درستی بهبود یافته است. در صورت لزوم، از پیوند استخوان یا سایر روشها برای کمک به پر شدن استخوان استفاده میشود. به ویژه اگر عفونت قابل توجهی بر جای بگذارد. با گذشت زمان عدم وجود عفونت باعث بهبودی ناحیه و بازگشت به عملکرد طبیعی میشود.
آیا درمان قبلی کانال ریشه می تواند مجدد آلوده شود؟
درمان مجدد کانال ریشه به دلایل مختلف ممکن است لازم باشد. در صورتیه درمان داخلی کانال ریشه امکانپذیر نباشد، جراحی آپیکو (Apicoectomy) یک گزینه برای نجات دندان است. در این روش، یک برش کوچک در بافت لثه در نزدیکی منطقه عفونت ایجاد میشود تا امکان برداشتن عفونت و نوک ریشه فراهم شود.
روش معمول درمان کانال ریشه شامل سوراخ کردن و دسترسی به محفظه پالپ از طریق سطح بالایی دندان است. بافت التهابی آلوده از داخل محفظه پالپ و کانالهای ریشه برداشته میشود و فضای داخلی ضدعفونی میشود. از ابزارهای انعطافپذیر کوچک برای شکلدهی و تمیزکاری استفاده میشود و سپس مادهای پرکننده موقت یا دائمی برای پوشاندن سوراخ دسترسی استفاده میشود. علاوه بر این، اغلب ازلاهک تاج دائمی نیز برای جایگزینیاختار دندان و حفاظت از آن در برابرشار و آسیب بیشتر استفاده میشود.