قطره آهن و تاثیر آن بر ندان های نوزادان!
مکمل غذایی قطره آهن نوزاد، یکی از اصلیترین عواملی است که باید به آن توجه کافی داشته باشید. خانوادهها باید این مسئله را برای کودکان خود در نظر بگیرند و قطره آهن را در برنامه غذایی آنها قرار دهند. بسیاری از خانوادهها میدانند که قطره آهن نوزاد اهمیت بسیاری دارد، اما با این حال نگرانند که استفاده از این مکمل باعث لکه دار شدن دندانهای کودکشان میشود و به همین دلیل از مصرف آن خودداری میکنند. اهمیت داشته باشید که محرومیت کودک از قطره آهن میتواند باعث شود تا در آینده با بیماریهای مختلف و خطرناکی مواجه شود.
لبخند خوب همانند نحوه نگاه، نوع رفتار، نحوه سخنگفتن و … بر روی مخاطب تاثیر مثبتی میگذارد. براساس تحقیقات انجام شده، تاثیرات اعمال غیرکلامی (برای مثال زیبا بودن لبخند) چهار برابر بیشتر از اعمال کلامی (نحوه سخنگفتن) است. در واقع لبخند از جمله مهمترین اعمال غیرکلامی محسوب میشود که بر تأثیرگذاری شخصیت فرد ( کودک شما ) میافزاید.
نسخههای معمولی و سنتی قطره آهن نوزاد، باعث لکه دار شدن دندانها میشوند
لکه دار کردن دندانها توسط قطره آهن نوزاد (قطره آهن کودک) از جمله مشکلاتی است که والدین با آنها مواجه هستند. خواص ذاتی آهن بهگونهای است که باعث لکه دار شدن دندانها میشود. اگر توجه کرده باشید اکثر کسانی که در کارخانههای ریختهگری آهن مشغول به فعالیت هستند؛ دندانهایی تیره و لکه دار دارند.
این لکهها باعث میشوند تا دندانهای شما به رنگ قهوهای تیره در بیایند که بسیار ناخوشایند است و بر چهره شما تاثیر نامطلوبی میگذارند. اگرچه کودکان در محیطهای صنعتی (صنایعی که با آهن و مشتقات آن سروکار دارند) قرار نمیگیرند؛ اما قطره آهن نوزاد باعث میشود تا دندانهای فرزندان شما لکه دار شوند.
همچنین لکهدار شدن دندانها باعث میشوند تا شما (والدین) متحمل هزینههای سنگین پاکسازی و جرمگیری دندان بشوید. اما محصولاتی وجود دارند که علاوه بر آزاد کردن آهن فعال، بر دندان کودک شما نیز تاثیر منفی نمیگذارند.
لکه دار شدن دندان کودکان بهوسیله قطره آهن
قطره آهن به درون حفره و شکافهای دندان کودک نفوذ میکند و باعث میشود تا لکه بر روی دندانهای کودک به وجود بیاید. پاککردن اینگونه لکهها بسیار دشوار است. دندانپزشکان به اینگونه لکهها، لفظ “لکههای مداوم و همیشگی” را نسبت میدهند. به همین دلیل بسیاری از افراد تلاش میکنند تا محلول آهن را با آبمیوه، آب و … رقیق کنند یا اینکه محلول را با استفاده از نی یا قطرهچکان استعمال نمایند.
اما همچنان محلول آهن با بزاق دهان کودک ترکیب میشود و باعث میشود تا آهن در مجاورت دندانها قرار بگیرند. قرارگیری آهن در مجاورت دندان باعث میشود تا لکههای متعددی بر روی دندانهای کودک شما به وجود بیایند. علاوه بر محلول آهن، قرص آهن نیز وجود دارد که هر دو میتوانند بر روی دندانها لکه ایجاد کنند. زیرا جویدن یا نگهداشتن قرص آهن در دهان (که اغلب بر پایه قند هستند) به معنای قراردادن قرص در مجاورت با دندانها است.
آیا قطره آهن نوزاد بر روی دندانها لکه ایجاد میکند؟
سولفات آهن (آهن فعال که بدن به آن نیاز دارد) در پروتئین وی قرار دارد و در روده کوچک تجزیه میشود. در واقع این کار باعث میشود تا آهن موردنیاز، بدون برخورد با دندان ( درون روده کوچک ) آزاد شود. همچنین پروتئین وی درون یک کپسول مخصوص قرار داده شده است و هیچ تماسی با دندان نخواهد داشت ( بنابراین باعث سیاه شدن دندان کودک شما نمیشود ).
با خیال راحت از قطره آهن استفاده کنید
این موضوع ( آزاد شدن آهن در روده کوچک ) بدان معنا است که آهن در بخشی از بدن آزاد میشود که هیچگونه تماسی با دندان ندارد. در واقع بدون هیچگونه اثر مخربی ( لکه دار کردن دندان )، آهن جذب بدن میشود. تمایل بدن برای جذب آهن پایین است اما آهن فعال ( آهن سولفات ) بهخوبی جذب بدن میشود.
همچنین این نوآوری باعث میشود تا مشکلات گوارشی برای کودک شما رخ ندهند. توجه داشته باشید که این محصول را باید با معده خالی مصرف کنید.
لکه دار شدن دندان مشکل بزرگی است که بسیاری از کودکان و والدین با آن مواجه هستند. همچنین هزینههای پاکسازی این لکهها نیز بسیار زیاد اند. بنابراین باید در انتخاب محصول دقت کنید. در واقع باید محصولی را خریداری کنید که به تغذیه کودک شما کمک کند و سلامتی دندانهای او را به خطر نیندازد.
علت پوسیدگی دندان کودکان
مادرانی که قصد دارند از پوسیدگی دندان های کودکان خود جلوگیری کنند؛ بهتر است بعد از شش ماهگی نوشیدن شیر شب را در کودکان قطع کنند. همچنین بهتر است بعد از خوردن شیر، دندان های کودک به وسیله گاز استریل مرطوب یا مسواک مخصوص تمیز شود. دلیل تاثیر ناگوار شیر روی دندان ها وجود قند در شیر مادر است نه تصور اشتباه در مورد مصرف قطره آهن! در نظر داشته باشید که شیر خشک هم به دلیل وجود قند، احتمال پوسیدگی را افزایش می دهد.
خراب شدن دندان کودک با قطره آهن
شاید این نگرانی بسیاری از والدین باشد که آیا قطره اهن دندان را خراب می کند؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که مکمل آهن به شکل مایع تیره رنگ و قهوه ای مایل به قرمز می باشد.
قطره آهن بر خلاف تصور عموم، باعث پوسیدگی و خرابی دندان ها نمی شود اما بر روی دندان ها باعث ایجاد لک می شود.
جلوگیری از سیاه شدن دندان با قطره آهن
آیا قطره اهن دندان را سیاه می کند؟ بسیاری از والدین تصور می کنند قطره آهن، عامل پوسیدگی دندان بوده و زیبایی دندان کودکان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد؛ در صورتی که قطره آهن به تنهایی موجب بروز مشکل در دندان های کودکان نمی شود و عواملی مانند رژیم غذایی ناسالم و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان در این امر نیز مؤثر است.
به همین منظور به والدین توصیه می شود در حین دادن قطره آهن به کودکان، به نکات ذیل توجه نمایند؛ اقدامات پیشگیرانه جهت جلوگیری از سیاه شدن و پوسیدگی دندان کودکان در برابر قطره آهن عبارتند از:
۱- جلوگیری از تماس مکمل آهن با دندان ها: قطره آهن را در گوشه لپ کودک، در انتهای زبان و دهان کودک (ته حلق) بریزید به صورتیکه با دندان های جلو تماس نداشته باشد.
۲- نوشیدن آب پس از مصرف قطره آهن: پس از دادن قطره آهن به کودک مقداری آب به او بدهید.
۳- رقیق کردن قطره آهن با مایعات: مکمل آهن را در مقداری آبمیوه، آب یا آب پرتقال (ویتامین C جذب آهن را آسان می کند) بریزید تا رقیق شود و از ایجاد لک جلوگیری شود.
۴- تمیز کردن دندان ها پس از مصرف مکمل اهن: پس از خوردن قطره آهن، از یک دستمال نمدار برای تمیز کردن دندانهای کودک استفاده کنید. برای جلوگیری از اختلال در جذب صحیح آهن، به شیر کودک خود هیچگونه مکمل آهنی اضافه نکنید. به این روش، حتی با استفاده از قطره آهن معمولی، میتوانید از سیاه شدن دندانهای کودک جلوگیری کنید.