درمان خشکی دهان
با توجه به این که این عارضه در میان افراد شایعه است ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چگونه می توان خشکی دهان را از ببریم؟
گاهی این عارضه موقت است و تنها با مصرف کمی مایعات مشکل برطرف می شود اما گاهی اوقات خشکی دهان مکررا اتفاق می افتد و برای شخص آزار دهنده می شود، در این شرایط باید به فکر درمان جدی باشیم. برای درمان زروستومیای خفیف و یا شدید چند روش پیشنهاد می شود که باهم آن ها را مرور می کنیم:
درمان خانگی خشکی دهان
- در درمان خانگی اولین راه مصرف مایعات بیش تر است.
مصرف روزانه هشت لیوان آب برای بدن کافی است و علاوه بر آن خوردن غذاهای آبکی مانند سوپ و آب میوه ها می تواند رطوبت بدن را تامین کند. - برای ایجاد رطوبت در دهان باید غدد بزاقی را تحریک به تولید بزاق کرد، جویدن آدامس یکی از راهکارهایی است که باعث تحریک غدد تولید کننده بزاق می شود.البته آدامس هایی که قند کمتری دارند موثر هستند.
- همچنین مکیدن آبنبات فاقد قند هم می تواند در تحریک غدد بزاقی موثر باشد.
- استفاده از بخور در فضای خانه و مصرف بیشتر سبزیجاتی مانند هویج .و کرفس بسیار کمک کننده است.
- همچنین مصرف شربت لیمو و عسل و غرغره آب و نمک در شب و قبل از خواب به خشکی دهان در زمان خواب کمک می کند.
- جوش شیرین و چای زنجبیل هم می تواند بهبود دهنده این عارضه باشد. استفاده از دهان شویه های فاقد الکل هم از پوسیدگی دندان در زمان کاهش تولید بزاق جلوگیری می کند و رطوبت حفره دهان را بیشتر می کند. عدم مصرف دخانیات و الکل و پرهیز از خوردن غذاهای شیرین و پر ادویه هم می تواند به بهبود این عارضه کمک کند.
- تنفس با دهان باعث خشکی گلو و دهان در هنگام خوابیدن می شود برای این که این عارضه را کمتر کنیم می توان در روز با تمرین تنفس صحیح از راه بینی رطوبت دهان را حفظ کرد.
درمان دارویی خشکی دهان
اگر مشکل حاد و آزار دهنده باشد و با درمان خانگی در فرد بهبودی حاصل نشد در این صورت لازم است تا به پزشک مراجعه کند.
در این موارد پزشکان سابقه مواد مصرفی توسط بیمار را بررسی می کنند و همچنین بیماری هایی که ممکن است خشکی دهان از عوارض آن باشد را در بیمار جستجو می کنند. در نهایت با توجه به تمام واکاوی ها، پزشک داروی مناسب را تجویز می کند. دارویی که اصولا برای تحریک غدد بزاقی تجویز می گردد شامل پیلوکارپین و برم هگزین و سویملین هستند. البته بزاق مصنوعی نیز یکی از راه کارهایی است که ممکن است پزشکان پیشنهاد دهند.
چگونه از حساسیت دندان جلوگیری کنیم؟
درمان خشکی دهان با طب سنتی
علت خشکی دهان در طب سنتی در نوع طبع و مزاج انسان است. پزشکان طب سنتی معتقدند افرادی که دارای طبع صفراوی و سودایی هستند، احتمال بروز این عارضه در آن ها بیشتر از سایر افراد است. برای درمان به کسانی که دچار خشکی ناحیه دهان و زبان و گلو هستند، توصیه می کنند که شربت سکنجبین استفاده کنند که مخلوطی از سرکه و عسل است. همچنین برای افزایش رطوبت بدن توصیه متخصصان طب سنتی استفاده از خاکشیر است و همین طور غرغره کردن آب سبزی خرفه و به دانه در بهبود اوضاع بیمار می تواند موثر باشد.
درمان های پیشنهادی می تواند برای بسیاری از بیماران موثر باشد اما همیشه بهتر است با پیشگیری از تمام امراض دوری کنیم. راه های جلوگیری از ابتلا به خشکی دهان را می توان این گونه نام برد:
- مصرف مایعات به اندازه کافی در طول روز
- استفاده از غذاهای نرم و آبکی
- استفاده بیشتر از سبزیجات و میوه ها
- رعایت بهداشت دندان و دهان
- پرهیز از مصرف دخانیات و الکل
- تنفس صحیح از راه بینی
به طور کلی خشکی دهان بخاطر کاهش فعالیت غدد تولید کننده بزاق ایجاد می شود . این می تواند ریشه در یک بیماری زمینه ای مانند اوریون، بیماری های خود ایمنی و سایر بیماری هایی که گفته شد داشته باشد یا به خاطر مصرف برخی داروها این عارضه به وجود آمده باشد. هچنین مصرف برخی مواد هم در ایجاد خشکی در دهان موثر است. برای درمان می توان از سه روش خانگی و طب سنتی و دارو استفاده کرد. که هر کدام با توجه به شدت خشکی و تکرار آن در بدن می تواند موثر باشد.
خشکی دهان
خشکی دهان از مشکلاتی است که کمتر کسی به آن مبتلا نشده است، خواه که این ابتلا کوتاه مدت باشد یا بلند مدت. در هر صورت تقریبا همه ما تجربه این اتفاق را داشته ایم که به علت های مختلف احساس کنیم که زبان در دهانمان نمی چرخد و احساس خشکی در زبان و حفره دهان احساس شود. این اتفاق را با نام خشکی دهان می شناسیم، که موارد حاد و شدید با نام بیماری زروستومیا شناخته می شود. زروسستومیا درنتیجه کاهش تولید بزاق اتفاق می افتد. این عارضه علت های مختلفی دارد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.