عقب رفتن لثه receding gums به چه عللی بوجود می آید و راهای کنترل و درمان آن چیست؟
لثه ها ممکن به عقب رانده شوند یا فرسوده شوند و بافت صورت رنگی را که ریشه دندان ها را پوشانده است به عقب رفته و ریشه دندان ها نمایان شود. اگر دندان در موقعیت غیرطبیعی قرار داشته باشد ، ممکن است لثه ها از دور آن به عقب برود.
این بیماری هنگامی که ریشه دندان ها در معرض دید قرار می گیرد باعث نگرانی می شود و دندان ها را در معرض پوسیدگی ، عفونت و از دست دادن قرار می دهد. اگر افراد در مراحل اولیه عقب نشینی لثه درمان را شروع کنند ، می توانند روند بیماری لثه را متوقف یا معکوس کنند.
اگر روند این بیماری شدید باشد و علائمی مانند حساسیت دندان ، درد یا عفونت ایجاد کند ، درمان های مختلفی در دسترس است. این موارد شامل تمیز کردن عمیق ، داروها برای عفونت ها و پیوند بافت است.
بیماری تحلیل لثه یک بیماری شایع است ، اما افراد اغلب متوجه نمی شوند که لثه های آنها در حال عقب رفتن است.
لثه چیست؟
لثه از بافت صورتی رنگ دهان تشکیل شده است که با پایه دندان ها مطابقت دارد. برای هر مجموعه قسمت خاصی از لثه تخصیص یافته است .
بافت لثه متراکم است. منبع خوبی از رگهای خونی در زیر سطح مرطوب دهان است . به سطح مرطوب دهان غشای مخاطی گفته می شود. بافت لثه به بقیه قسمتهای داخلی دهان متصل می شود و ، صورتی رنگ است.
لثه ها محکم به استخوان فک متصل شده و هر دندان را تا پایه محکم می پوشانند. لثه در حالت طبیعی ، ریشه دندان ها را می پوشاند و از آنها محافظت می کند.
بیماری لثه به این دلیل اتفاق می افتد که فرد دچار از دست رفتن بافت سازنده لثه شود. پس از عقب رفتن لثه ریشه های شکننده دندان در معرض باکتری ها و پلاک قرار می گیرند و نهایتا منجر به پوسیدگی می شود.
علل عقب رفتن لثه چیست ؟
بهداشت ضعیف دهان و بیماری پریودنتال منجر به عقب رفتن لثه می شود. با این حال ، تحلیل لثه در افرادی که بهداشت دهان و دندان خوبی دارند نیز ممکن است اتفاق بیفتد.
سایش فیزیکی لثه ها و التهاب بافت ها دلایل اصلی عقب رفتن لثه است.
برخی از افراد همچنین ممکن است به دلیل عوامل ارثی مستعد عقب رفتن لثه باشند. این عوامل شامل موقعیت دندان ها و ضخامت لثه است.
سایش فیزیکی لثه ها با مسواک زدن شدید دندان ها یا استفاده ازبرس سفت در مسواک دلیل اصلی دیگر عقب رفتن لثه است. مسواک زدن بیش از حد باعث عقب رفتن لثه می شود حتی اگر بهداشت دندان خوب باشد.
این نوع عقب رفتن لثه اغلب بیشتر در سمت چپ دهان تأثیر می گذارد. زیرا بیشتر افراد از مسواک در دست راست خود استفاده می کنند و فشار بیشتری به لثه های چپ وارد می کنند. همچنین این الگو بیشتر از ناحیه جلویی روی لثه های کناری تأثیر می گذارد.
سایر عوامل جسمی که لثه ها را به عقب رانده است شامل سوراخ شدن لب یا زبان ، نامرتب بودن دندان ها و آسیب دیدگی در اثر درمان های دندان های دیگر است.
برخی از افراد به دلیل داشتن بافت ظریف تر ، مستعد ابتلا به التهابات و عقب رفتن لثه هستند. بافت نازک تر لثه باعث می شود که پلاک ها باعث التهاب لثه شوند.
هنگامی که پلاک بر روی دندان ها جمع می شود ، می تواند شرایط دندانی زیر را ایجاد کند:
لثه های ملتهب:
این بیماری به عنوان التهاب لثه شناخته می شود و می تواند منجر به پریودنتیت شود.
پریودنتیت:
این مشکل باعث ایجاد فضای بین لثه ها و دندان ها می شود ، به علاوه از بین رفتن فیبرهای همبند و استخوان اطراف ریشه دندان. این شرایط می تواند منجر به عقب رفتن لثه و از دست رفتن استخوان شود.
بیماری پریودنتال یکی از دلایل عمده عقب رفتن لثه است. بیماری پریودنتال از طریق واکنش التهابی باعث از بین رفتن استخوان و بافت نگهدارنده اطراف دندان می شود. این بیماری تمایل دارد که در یک فشار مشابه بر روی همه دندان ها تأثیر بگذارد
عوامل خطر
سن یک عامل اصلی خطر برای بروز این بیماری است. حدود 88 درصد افراد بالای 65 سال حداقل در یک دندان لثه در حال جمع شدن هستند.
افرادی که سیگار می کشند و از محصولات دخانیات استفاده می کنند نیز با خطر افزایش لثه روبرو می شوند.
ژنتیک عامل دیگری است ، زیرا افرادی که لثه های نازک یا ضعیفی دارند می توانند این خصوصیات را از طریق ژن خود منتقل کنند.
دیابت همچنین می تواند خطر عقب رفتن لثه را افزایش دهد.
علائم عقب رفتن لثه:
ین بیماری باعث می شود دندان ها نسبت به سرما و گرما حساس شوند.
بسیاری از افراد مبتلا به لثه در حال عقب نشینی ممکن است از اوایل در مورد آنها نگرانی نداشته باشند و ممکن است از عقب رفتن لثه خود آگاه نباشند.
با این حال ، هنگامی که افراد دچار مشکل لثه می شوند ، ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:
نگرانی در مورد تغییر شکل ظاهری ، زیرا دندان ها بزرگتر مشاهده می شوند و فضای بین دندان ها افزایش می یابد
حساسیت به سرما و گرما به دلیل قرار گرفتن ریشه دندان در معرض هوا
از همه مهمتر ، این بیماری می تواند نشانه ای از مشکلات اساسی دندان ، از جمله بیماری لثه باشد و خطر پوسیدگی دندان و از دست دادن دندان را افزایش دهد. همچنین می توانند منجر به بوی بد دهان و خونریزی لثه شوند.
درمان بیماری :
اکثر موارد عقب رفتن خفیف لثه نیازی به درمان ندارند. دندانپزشکان ممکن است در مورد پیشگیری و نظارت بر لثه توصیه هایی به بیمار داشته باشند. آموزش مسواک زدن موثر اما آرام یک روش درمانی زودرس و موثر است.
برای افرادی که نیاز به درمان بیماری عقب رفتن لثه دارند ، گزینه های مختلفی در دسترس است:
عوامل حساسیت زدا ، لاک ها و عوامل اتصال عاج:.
- ترمیم کامپوزیت
- پرسلان صورتی یا کامپوزیت
- روکش های لثه با قابلیت جابجایی
- ارتودنسی
جراحی:
یک جراح دندان از محل دیگری در دهان به بافت لثه پیوند می زند و بافت در اثر فرو رفتن دندان در لثه بهبود می یابد. این جراحی معمولاً فقط برای درمان لثه هایی که به شدت در حال عقب رفتن هستند استفاده می شود.
جلوگیری ار بروز عقب رفتن لثه:
برخی از دلایل بروز این بیماری قابل پیشگیری است.
- مسواک زدن دندان ها با استفاده از مسواک سفت و محکم ، بارزترین دلیل قابل پیشگیری است. درعوض ، افراد باید از مسواک با موی نرم استفاده کنند و از مسواک زدن بیش از حد و استفاده از ضربات محکم جلوگیری کنند.
- تجمع پلاک در دهان می تواند منجر به بیماری پریودنتال شود ، بنابراین رعایت بهداشت دهان و دندان همچنین می تواند از عقب رفتن لثه جلوگیری کند.
افرادی که در مورد دندان های خود و یا عقب رفتن لثه های خود نگرانی دارند ، باید در مورد نگرانی های خود به دندانپزشک مراجعه کنند.