چگونه مینای دندان خود را تقویت کنیم؟
علل آسیب دیدن مینای دندان
- فرسایش مینا: مینای دندان ما روزانه تحت حمله اسیدهای موجود در غذاها و نوشیدنی های رایج قرار می گیرد. این باعث از بین رفتن مینای دندان می شود و سطحی به نام عاج در زیر آن قرار می گیرد که می تواند منجر به درد، حساسیت و سایر مشکلات دهان شود.
- غذاها و نوشیدنی های شیرین: باکتری ها از قند تغذیه می کنند و اسید ایجاد می کنند که به مینای دندان حمله می کند. نوشیدنیهای گازدار، شیرینیها، آب میوهها و سایر محصولات با قند بالا، محیطی را برای ایجاد پلاک ایجاد میکنند که اگر به آن توجه نشود، میتواند منجر به پوسیدگی شود.
- ساییدگی روزانه: دندانهای ما همیشه بعلت استرس تحت فشار هستند و اگر مراقب نباشید، مینای دندان از بین میرود.
- گاز گرفتن چیزی سخت: گاهی گاز گرفتن چیزی سفت می تواند باعث ترک خوردن یا ساییدگی مینای دندان شود. هرچهقدر در وهله اول دندان ضعیف تر باشد، احتمال این اتفاق بیشتر می شود.
- شرایط پزشکی: مواردی مانند ریفلاکس اسید و مشکلات گوارشی می توانند تولید اسید در دهان را افزایش دهند.
- خشکی دهان: کمبود بزاق می تواند باعث محدودیت در میزان کنترل باکتری ها شود.
با روند از بین رفتن مینای دندان مقابله کنید
1. خوراکی ها و نوشیدنی های خود را کنترل کنید.
از خوراکی ها و نوشیدنی های شیرین، حاوی نشاسته و اسیدی که احتمال می دهید از طریق ایجاد نوعی باکتری روی دندان ها، مانند اسید عمل کرده و به مینای دندان آسیب بزنند، بپرهیزید. این باکتری میتواند موجب بروز علائم حتمی از بین رفتن مینای دندان مانند تغییر رنگ، حساسیت و خراش شود.
2. مصرف مواد مغذی را افزایش دهید.
بدن شما در صورت تامین مواد مغذی و مواد معدنی مورد نیاز میتواند مینای ضعیف را تقویت کند. سبزیجاتی که برگ تیره دارند، لبنیات و غذاهای سرشار از پروتئین، حاوی مواد مغذی ضروری می باشند. به جای سودا یا آب میوه، آب بنوشید.
3. در روتین بهداشت دهان و دندان خود از خمیر دندان یا دهانشویه حاوی فلوراید و تقویت کننده مینا استفاده کنید.
فلوراید را می توان از طریق آب آشامیدنی حاوی فلوراید تامین کرد (اکثر آب های آشامیدنی ایالات متحده، حاوی فلوراید میباشند). به علاوه، می توان از خمیردندان یا دهانشویه حاوی فلوراید نیز استفاده کرد. به کمک یک مسواک نرم برای دو دقیقه با حرکات دایرهای سریع، دندان های خود را مسواک بزنید.
4. آدامس بدون قند بجوید.
این آدامس که فاقد قندی است که مینای ضعیف شده را بدتر میکند، میزان ترشح بزاق را افزایش می دهد. آدامس حاوی شیرین کننده طبیعی زایلیتول، باکتری هایی که مینای شما را ضعیف می کنند، تغذیه نکرده و در واقع ثابت شده که موجب تقویت مینای دندان میشود.
5. درمان های تقویت کننده طبیعی(معدنی) دندان را به روتین بهداشت دهان و دندان خود اضافه کنید.
به لحاظ علمی، اثربخشی ژل های ترمیم کننده حاوی کلسیم فسفات و فلوراید در ترمیم مینای دندان، ثابت شده است. برخی از دندانپزشکان، درمان های ترمیم کننده را در مطب انجام می دهند. همچنین، می توانید این کار را در خانه نیز انجام دهید. اگر ژل ترمیم کننده به صورت قلمی باشد، می توانید آن را مانند مسواک روی دندان هایتان بکشید یا آن را در سینی های سفید کننده دندان گذشته و روی دندان هایتان قرار دهید. این بهترین شیوه برای پوشاندن تمام سطح دندان شما است.
کمک گرفتن از متخصصان دندانپزشکی
1. کارایی باندینگ دندان برای خود را بررسی کنید.
اگر دندانهای شما بسیار زبر و بی رنگ شدهاند، شاید لازم باشد از باندینگ دندان استفاده کنید. این پروسه، دندان های زبر و بی رنگ را صاف و سفید می کند. این کار به آنها کمک می کند که با دندان های اطراف خود هماهنگ شوند. باندینگ دندان آسان تر و کم هزینه تر از ترمیم با روکش یا تاج گذاشتن برای دندان است.
2. درباره روکش ها تحقیق کنید.
گذاشتن روکش دندان، گزینه دیگری برای دندان های زبر و بی رنگ است. یک دندانپزشک برای پوشاندن جلوی دندان تان، یک صدف یا روکش سفارشی خواهد ساخت. سپس این روکش برای ایجاد یک سطح سفید و صاف به دندان آسیب دیده متصل شده و آن را ترمیم و تقویت می کند.
3. درباره گذاشتن تاج دندان از دندانپزشک خود سوال کنید.
در صورتی که از آسیب شدید مینای دندان رنج می برید، شاید برای محافظت از آن از طریق پوشاندن و پر کردن کامل دندان به گذاشتن تاج نیاز داشته باشید. تاج دندان نیز مانند روکش، به صورت سفارشی برای دندان بیمار ساخته می شود. این تاج، همچون مینای دندان عمل کرده و برای جلوگیری از عفونت، عاج روباز را می پوشاند و به راحتی از دندان محافظت می کند.
برطرف کردن علت تضعیف مینای دندان
1. از تولید بزاق کافی در دهان خود، اطمینان حاصل کنید.
خشکی دهان می تواند موجب تضعیف مینای دندان شود. خشکی دهان شدید، ناشی از کاهش تولید بزاق بوده و بزاق به جلوگیری از حذف مواد معدنی کمک می کند. حتی اگر خشکی دهان شدید نداشته باشید، مصرف آنتی هیستامین ها، مواد دارویی و حتی شراب موجب کاهش تولید بزاق میشوند. در حقیقت، مواد موجود در بزاق مینای شما را حفظ و تقویت می کنند؛ از این رو، ممکن است خشکی دهان موجب آسیب دیدن مینای دندان شود.
- یک بیماری خود ایمنی به نام سندروم شوگرن وجود دارد که معمولاً با بروز خشکی دهان همراه است. چنانچه در اکثر مواقع به خشکی دهان و چشم دچار هستید، به پزشک خود مراجعه کنید تا وجود سندروم شوگرن در شما را بررسی کند. به علاوه، ممکن است درد، تورم و خشکی مفاصل؛ غدد بزاقی متورم؛ حساسیت پوستی یا خشکی پوست؛ خشکی واژن؛ سرفه خشک و احساس خستگی و کوفتگی نیز داشته باشید.
2. بیماری های مرتبط با معده را کنترل کنید.
رفلاکس اسیدی، پرخوری عصبی و بیماری سلیاک، موجب افزایش ریسک از بین رفتن مینای دندان میشوند. رفلاکس اسیدی موجب حرکت اسید معده به سمت مری و حتی درون دهان تان می شود. افرادی که با مشکل پرخوری عصبی مواجه هستند، با استفراغ عمدی، دندان های خود را در معرض اسید معده قرار می دهند. در هر دو حالت، اسید مینای دندان را از بین می برد؛ از این رو، مطمئن شوید که تمام اشکال رفلاکس اسیدی چه به وسیله رژیم غذایی و چه به وسیله درمان های دارویی کنترل شوند. علت بروز مشکل در مینای دندان افراد مبتلا به بیماری سلیاک هنوز مشخص نشده، اما اکثر افراد مبتلا به این بیماری با مشکلات مینای دندان مواجه هستند.
3. مطمئن شوید که دندان هایتان تحت فشار نباشند.
ساییده شدن و گاز گرفتن می تواند فشار زیادی به دندان های شما وارد کند و موجب احتمال از بین رفتن مینای دندان شود. افراد زیادی بدون اینکه متوجه شوند، در خواب دندان هایشان را به هم می سابند. استفاده از یک محافظ شب دندان میتواند به جلوگیری از فرسودگی حاصل از ساییدگی(دندان قروچه) کمک کند.