preloader
Edit Content

درباره ما

دکتر علی شالچی زاده فارغ التحصیل سال ۱۳۸۲ از دانشکده دندانپزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با عنوان جراح –دندانپزشک

با ما تماس بگیرید

دیابت چه تاثیری بر دندان دارد؟

  • خانه
  • -
  • دسته‌بندی نشده
  • -
  • دیابت چه تاثیری بر دندان دارد؟

دیابت تاثیر ان بر دندان چیست ؟

دیابت از جمله بیماری هایی است که می تواند بر روی سلامت دهان و دندان اثر بگذارد. بیماری دیابت بر روی بسیاری از اعضای بدن تاثیر مخرب دارد و باعث بروز مشکلات متعددی مانند بیماری قلبی، آسیب اعصاب، آسیب چشم ها و … می شود. اما بسیاری از بیماران دیابتی نمی دانند که آنها در معرض ابتلا به بیماری های لثه و مشکلات دندانی نیز هستند. بنابراین افراد مبتلا به دیابت باید چندین برابر دیگران در مراقبت از دندان ها و لثه های خود کوشا باشند. در افراد دچار بیماری دیابت نسبت به افراد سالم خطر ابتلا به بیماریهای پریودنتال بیشتر است. بیماریهای پریودنتال، شامل عفونتهای لثه و استخوان نگهدارنده دندان می شود.

خشکی دهان و نحوه درمان آن چیست؟

دیابت نوع ۱ :

در دیابت نوع 1 (I)، بدن نمی ­تواند به میزان کافی، انسولین تولید کند. انسولین هورمونی است که قند را از خون به سلول­ها حمل می­ کند تا با دریافت قند، انرژی مورد نیاز خود را کسب کنند.

دیابت نوع ۲ :

در دیابت نوع  2 (II)، پاسخ سلول­های بدن به هورمون انسولین متوقف می­ شود. آن­چه که در اثر بیماری دیابت ایجاد می­شود (نوع I و II ) این است که سطح قند خون بالا می­ رود. بالا رفتن قند خون برای کلیه­ ها، اعصاب، چشم­ها، قلب و دیگر قسمت­های بدن، مشکلاتی ایجاد می­ کند.

دیابت بر دندان­ها و لبخند شما نیز اثر می ­گذارد. درگام نخست، مهم است که علایم بیماری دیابت رابشناسیم و بدانیم بیماری دیابت چه تاثیری بر دهان و دندان شما می­ گذارد.

 توصیه های بهداشتی دهان و دندان به بیماران مبتلا به دیابت

از آنجا که افراد مبتلا به دیابت، بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به مشکلات دهانی هستند، باید به دهان و دندان‌های خود رسیدگی کنند و به هر نوع تغییر در دهان خود دقیق باشند. در اینجا به چند نکته اشاره می‌شود:

۱) اندازه گیری قند خون

قند خون خود را تا حد امکان کنترل کنید. اگر دیابت به خوبی کنترل شود، مشکلات دهانی رخ نمی‌دهند در غیر این صورت احتمال بروز خشکی دهان، بیماری‌های لثه، از دست دادن دندان و عفونت‌های قارچی مانند برفک زیاد می‌شود. از آنجا که عفونت، باعث افزایش قندخون خواهد شد، دیابت سخت‌تر کنترل می‌شود.

۲) مرتب مسواک بزنید

افراد دیابتی لازم است بیشتر مراقب دندان‌های خود باشند. به همین دلیل باید هر روز ۲ بار و هر بار به مدت ۲-۱ دقیقه مسواک بزنند و دندان‌ها را نخ بکشند تا پلاک‌های دندانی از بین بروند و احتمال ابتلا به التهاب لثه کاهش یابد. استفاده از دهانشویه‌ها هم مفید خواهد بود.

۳) مرتب به دندان‌پزشک مراجعه کنید.

بیماران دیابتی مستعد ابتلا به عفونت‌های دهان هستند. پس باید هر ۶ ماه یک بار، دندان‌پزشک دهان و دندان‌هایشان را کنترل کند. به دندان‌پزشک خود در مورد بیماری دیابت و داروهای مصرفی‌تان توضیح دهید. اگر انسولین مصرف می‌کنید، دندان‌پزشک را در جریان قرار دهید که چه زمانی آخرین دوز آن را دریافت کرده‌اید. کمک دیگری که می‌توانید از او بگیرید این است که بخواهید راه‌های مراقبت از دندان‌ها و لثه‌ را به شما آموزش بدهد.

 

قبل از اینکه برای درمان بیماری لثه خود اقدام کنید، با پزشک متخصصی که برای کنترل قند خون خود به او مراجعه می‌کنید، مشورت کنید و از او بخواهید با دندان‌پزشک صحبت کند و در مورد شرایط شما توضیح دهد. او می‌تواند این کار را با نوشتن نامه انجام دهد؛ یعنی نامه‌ای به دندان‌پزشک شما بنویسد و در آن وضعیت شما را تشریح کند. اگر نیاز به جراحی وجود دارد، او شما را راهنمایی می‌کند که آیا قبل از جراحی لازم است آنتی‌بیوتیک مصرف کنید یا نه یا در مورد دوز انسولین شما را راهنمایی می‌کند تا اگر لازم باشد، دوز انسولین را تغییر بدهید. قندخون شما قبل، حین و بعد از جراحی باید تحت کنترل باشد.

۴) تلفن پزشکتان در دسترس باشد

نام و شماره تلفن پزشک خود را در اختیار دندان‌پزشکتان قرار دهید تا اگر لازم بود، با او تماس بگیرد.

۵) فهرست داروها

فهرست داروهای مصرفی خود و دوز آنها را به دندان‌پزشکتان بدهید. در این صورت داروهای تجویزی او با داروهای قبلی شما تداخل نخواهد کرد. گاهی نیز باید دوز انسولین تنظیم شود.

۶) درمان غیرضروری را انجام ندهید

اگر قندخونتان به خوبی کنترل نمی‌شود، موارد درمانی غیرضروری دندان‌پزشکی را به تعویق بیندازید تا قندخونتان کنترل شود. گرچه عفونت‌های حاد مانند آبسه‌ها، باید بلافاصله درمان شوند.

۷) مراقب ترمیم زخمهایتان باشید

در افراد دیابتی معمولا ترمیم زخم زمان بیشتری طول می‌کشد. به همین دلیل لازم است این افراد قبل از هرگونه درمان دندانپزشکی و به خصوص جراحی دندانپزشک را از بیماری خود مطلع کنند تا موارد و مراقبت های لازم در حین درمان برای این افراد انجام شود و نکته مهم اینکه حتما به توصیه‌های بعد از جراحی دقت کنید.

۸)مراقب سیم ارتودنسی باشید

اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که نیاز به انجام ارتودنسی دارید و این درمان برای شما تجویز شده است باید توجه و مراقبت بیشتری داشته باشند ، به خاطر داشته باشید که  باید دقت کنید تا اگر سیم باعث زخم زبان یا دهانتان شد، بلافاصله به دندان‌پزشک مراجعه کنید.

۹)مراقب خشکی دهانتان باشید

اگر از خشکی دهان رنج می‌برید با دندان‌پزشک خود صحبت کنید. او می‌تواند برای شما بعضی داروها یا مواد جانشین بزاق را تجویز کند. مصرف دهانشویه‌های حاوی فلوراید، آدامس‌های بدون قند و قرص‌های نعناعی بدون قند هم معمولا موثر است. نوشیدن جرعه‌های مداوم آب و تکه‌های یخ خردشده نیز می‌تواند موثر باشد. معمولا توصیه می‌شود مصرف کافئین محدود شود.

۱۰)مراقب دندان مصنوعی خود باشید

اگر دندان مصنوعی دارید، از آن به خوبی مراقبت کنید. دندان مصنوعی لق یا خیلی سفت، باعث تحریک لثه می‌شود و احتمال عفونت را افزایش می‌دهد. پس با دندان‌پزشک صحبت کنید تا در صورت نیاز آن را بررسی کند. دیابت باعث می‌شود شما بیشتر از دیگران در معرض خطر عفونت باشید، پس هر روز دندان مصنوعی خود را از دهان خارج و آن را تمیز کنید.

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در حال بارگذاری ...