علت مزه بد دهان چیست؟
هر کسی ممکن است مزه بد در دهان را تجربه کند. اما این مزه بد در دهان معمولاً پس از مسواک زدن یا شستشوی دهان از بین میرود. با این حال، در برخی موارد طعم بد در دهان ممکن است علل مختلفی داشته باشد. صرف نظر از علت اصلی آن، داشتن طعم بد در دهان میتواند اشتهای شما را از بین ببرد و احتمالاً منجر به کمبودهای تغذیه ای و سایر مشکلات دیگر شود.
اگر طعم بد پس از یک یا دو روز از بین نرفت، با پزشک خود مشورت کنید تا علت آن را تشخیص دهد. همچنین مطمئن شوید که هر گونه تغییر در اشتها یا حس بویایی خود را به آنها بگویید. همچنین بهتر است برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دلایل طعم بد دهان و دریافت نکاتی در مورد چگونگی تازه نگه داشتن طعم دهان، این مقاله از پزشکت را تا انتها بخوانید.
شایع ترین علل مزه بد دهان
تعریف مزه بد در دهان در افراد مختلف متفاوت است. برای برخی افراد، طعم ناخوشایند در دهان احساس طعم فلز در دهان است. حتی ممکن است متوجه کاهش حس چشایی در طول وعده های غذایی شوید. به طور کلی، شایع ترین علل بد مزه بودن دهان عبارتند از:
بهداشت ضعیف و مشکلات دندانی
شایع ترین دلایل ایجاد طعم بد در دهان شما به بهداشت دهان و دندان مربوط میشود. استفاده نکردن از نخ دندان و مسواک زدن منظم میتواند باعث التهاب لثه و ایجاد طعم بد در دهان شود. مشکلات دندانی مانند عفونت، آبسه و حتی در آمدن دندان عقل نیز میتواند باعث ایجاد طعم بد شود. سایر علائم بیماری های دندان، عبارتند از:
- بوی بد دهان
- حساسیت دندان
- دندان های شل
- خونریزی، لثه قرمز یا متورم
حساسیت دندان به سرما و گرما
شما میتوانید با نخ دندان کشیدن و مسواک زدن منظم دندان های خود از اکثر مشکلات رایج دندان جلوگیری کنید. همچنین مهم است که به طور منظم برای تمیز کردن و معاینه به دندانپزشک خود مراجعه کنید. همچنین میتوانید برای محافظت بیشتر، دهانشویه ضد باکتری را به برنامه دندانپزشکی خود اضافه کنید.
خشکی دهان
خشکی دهان زمانی که غدد بزاقی شما بزاق کافی تولید نمیکنند، رخ میدهد. این وضعیت میتواند باعث ایجاد احساس خشکی و چسبندگی در داخل دهان شما شود. بزاق، رشد باکتری ها را در دهان کاهش میدهد و تکه های غذا را حذف میکند. در اثر کمبود بزاق، ممکن است به دلیل باکتری های اضافی و مواد غذایی باقی مانده در آن، طعم بدی در دهان خود داشته باشید. عوامل مختلفی میتوانند باعث خشکی دهان شوند، از جمله:
- دیابت
- افزایش سن
- آسیب عصبی
- استفاده از تنباکو
- ابتلا به هر گونه بیماری های خود ایمنی
- گرفتگی بینی که باعث تنفس دهانی میشود.
- داروهای بدون نسخه (OTC) و تجویزی
اگر خشکی دهان دارید، با پزشک خود مشورت کنید تا علت اصلی آن تشخیص داده شود. افراد مبتلا به خشکی دهان میتوانند از طریق تغییر شیوه زندگی، تنظیم داروها و دهانشویه های OTC یا تجویزی علائم خود را تسکین دهند.
برفک دهان
برفک نوعی عفونت قارچی است که در نواحی گرم و مرطوب از جمله دهان شما رشد میکند. هر کسی ممکن است به برفک دهان مبتلا شود، اما نوزادان، سالمندان و افرادی که سیستم ایمنی سرکوب شده دارند، بیشتر به آن مبتلا میشوند. برفک دهان همچنین میتواند باعث بروز علائم زیر شود:
- مشکل در بلع
- خشکی دهان
- برجستگی های سفید
- قرمزی، سوزش یا درد
استفاده منظم از نخ دندان، مسواک زدن و شستشوی دهان میتواند از برفک دهان پیشگیری کند. همچنین سعی کنید مصرف شکر را محدود کنید زیرا مخمر از آن تغذیه میکند. اگر لکه های سفید در دهان خود دارید، حتی اگر علائم دیگری ندارید،.
عفونت های تنفسی
عفونت های سیستم تنفسی، به ویژه عفونت های ویروسی، میتوانند بر طعم دهان شما تأثیر بگذارند. التهاب لوزه ، سینوزیت ، سرماخوردگی و عفونت گوش میانی اغلب بر حس چشایی و بویایی شما تأثیر میگذارد. سایر علائم عفونت در سیستم تنفسی، عبارتند از:
- گوش درد
- گلو درد
عفونت های ویروسی معمولاً طی یک تا دو هفته خود به خود از بین میروند. پس از برطرف شدن عفونت، مزه بد باید از بین برود.
هپاتیت
هپاتیت B یک عفونت ویروسی کبد است. یکی از علائم اولیه آن طعم تلخ در دهان است. سایر علائم اولیه هپاتیت B عبارتند از:
- بوی بد دهان
- از دست دادن اشتها
- تب با درجه پایین
- حالت تهوع، استفراغ و اسهال
هپاتیت B یک عفونت جدی است. اگر علائمی دارید یا فکر میکنید در معرض ویروس قرار گرفته اید،علاوه بر طعم بد در دهان، داروهای هپاتیت C نیز میتوانند بر حس بویایی شما تأثیر بگذارند. پس از اتمام دارو، طعم بد دهان باید از بین برود
تغییرات هورمونی
نوسانات هورمونی در اوایل بارداری میتواند تغییرات حسی زیادی ایجاد کند. ممکن است هوس غذاهایی کنید که قبلاً هرگز نخواستهاید یا ناگهان نسبت به بوی خاصی نفرت پیدا کنید. بسیاری از زنان همچنین گزارش میدهند که در سه ماهه اول بارداری طعم بد، معمولاً فلزی، در دهان خود دارند. اگرچه مزه آن ممکن است آزاردهنده باشد، اما معمولاً بی ضرر است و بعد از بارداری از بین میرود.
یائسگی
زنانی که در دوران یائسگی قرار میگیرند اغلب به داشتن طعم تلخ در دهان خود اشاره میکنند. این معمولاً به دلیل خشکی دهان است که از علائم رایج یائسگی است.
یکی دیگر از دلایل احتمالی طعم تلخ در دهان در دوران یائسگی، سندرم سوزش دهان است. این یک وضعیت نادر است، اما خطر ابتلا به آن پس از یائسگی به دلیل سطوح پایین استروژن افزایش مییابد. علاوه بر طعم تلخ در دهان، ممکن است احساس سوزش، به خصوص در نزدیکی نوک زبان نیز داشته باشید. این علائم ممکن است به صورت گاه به گاه بروز پیدا کنند. اگر در حال یائسگی هستید یا در آستانه یائسگی هستید و طعم بدی در دهان دارید، با پزشک خود در مورد گزینه های درمانی احتمالی مشورت کنید. برای برخی از زنان، هورمون درمانی جایگزین میتواند کمک کننده و موثر باشد.